woensdag 21 september 2011

De Popronde Almere Recensiewedstrijd - richtlijnen en format

3VOOR12/Flevoland: Hoe ziet een recensie eruit?

Om een kloppende recensie te schrijven zijn er een aantal dingen belangrijk. Wat wordt je titel? En je subtitel? Hoe leidt je het stuk in? Bij het schrijven in een format, zoals dat bij de Popronde gebeurt, vallen bovenstaande vragen weg, omdat het format er een vaste invulling aangeeft. Deze uniformiteit maakt dat het goed herkenbaar is en snel weg leest, maar legt alle nadruk op de hoofdtekst. Hieronder een aantal hoofdpunten waarop gelet moet worden.

[Hoofdtekst]      

Deze tekst is in de tegenwoordige tijd. Verder schrijven we nummers tot de twintig en alle tientallen voluit. Zorg dat je in je tekst de W-vragen beantwoord: Wie? Waarom? Waar? Wanneer? Wat? Veel van deze vragen kan je zelfs van te voren al invullen, zodat je achteraf alleen maar details hoeft in te vullen. Fictief voorbeeldje: Wallnoize speelt de sterren van de hemel. Op het podium van de Underground laat deze britpopband zien dat het weet wat het doet, en dat is rocken. Nu hopen dat ze de jury daar ook van kunnen overtuigen, want met hun plek als hekkensluiter op Flavourland hebben ze wel een streepje voor. Wie? Wallnoize. Waarom? Om indruk te maken op de jury. Waar? De Underground. Wanneer? Tijdens Flavourland. Wat? Een britpop band. Alle vragen beantwoord, in ongeveer 50 woorden.

Daarnaast is het doen van je huiswerk heel belangrijk. Zoekmachines zijn je vriend! Via google of via de 3VOOR12 site kan je heel snel erg veel informatie vinden over een band. Niets is zo beschamend als schrijven over de vreemde, onervaren zanger van die band en er dan achter komen dat het een gelauwerde experimentele jazz-zanger is. Ook hoe een act zichzelf ziet is belangrijk, en kan je veel informatie uit halen. De meeste popbands noemen zichzelf bijvoorbeeld geen popband. Het wordt al gauw Funk-punk fusion of A jazz-metal experience, of zoiets flauws.

3VOOR12 is in beginsel een journalistiek medium. Als lokaalredactie hebben wij ook lichtelijk de functie om goede bands te pushen, maar nooit overduidelijk. Bands onterecht de hemel in prijzen mag dus niet, noch sta ik moddergooien toe. Verder wordt er gelet op net taalgebruik. In principe mag er alleen taal worden gebruikt waarvan je nette oma geen rooie oren krijgt. Straattaal, vloeken, schelden, grof- of schokkerend taalgebruik wordt niet toegestaan. Iemand onterecht, of onnodig hard, afzeiken met nette woorden valt onder moddergooien en mag dus ook niet.

Als laatste, zorg ervoor dat de namen die je in je verhaal gebruikt kloppen. Google ze en kijk ze na. Bij lastige namen kan je ze beter kopiëren vanaf een myspace of website dan ze overtikken. Bespaar jezelf (en 3VOOR12/Flevoland) de ridicuul die het fout spellen van een naam met zich meebrengt.

De Poprondetekst wordt in een vooraf bepaald format geschreven, die je hieronder kunt vinden. 

Recensie format voor de popronde:

Wie: (naam van de act)
Wat: (de act in één generaliserende zin)
Waar: (locatie en tijd)

De band: (kleine biografie met ruimte voor bijzonderheden en behaalde accolades)

Jeeh!
(het positieve van het optreden, in de brede en enge zin)

Meh...
(het negatieve van het optreden, in de brede en enge zin)


Ingevuld voorbeeld:

Wie: One Trick Pony
Wat: Jonge singer/songwriter, hip en variërend op en met de piano
Waar: De Kunstlinie, negen uur
De band: Anne Fleur uit Workum stond op de tweede plaats bij de Kunstbendefinale en heeft sindsdien publiek vermaakt en geraakt op Lowlands en Noorderslag. Als deze door Regina Spektor beïnvloedde meid voor een kleine zaal speelt, vergeet ze helemaal hoe verlegen ze is.

Jeeh!

De kleine gestalte achter de piano staat niet in verhouding met haar grote stemgeluid. Met haar ingewikkelde teksten, uithalen en pianospel laat ze het publiek werkelijk perplex achter.

Meh... 

De zaal was misschien klein genoeg, maar door de beperkte opkomst leek de ruimte alsnog een kosmische aangelegenheid. De natuurkunde daargelaten had het optreden een echte sensatie kunnen zijn, maar dan had ze wel wat meer emotie aan haar trucendoos moeten toevoegen. 


Meer informatie:

Meer voorbeelden van recensies kun je vinden op: 
http://3voor12.vpro.nl/dossiers/dossier/44018706

Voor meer informatie over de Popronde kun je terecht op:  de Popronde website of facebook!

Kijkje nemen op de website van 3VOOR12/Flevoland? Zie: http://3voor12.vpro.nl/artikelen/flevoland
Geen opmerkingen:

Een reactie posten